Dit kan jij met een bouwkundige keuring

Wanneer jij net een nieuwe woning hebt gekocht is het laatste waar jij op zit te wachten een verborgen gebrek. Om dit te voorkomen is het uitvoeren van een bouwkundige keuring sterk aan te raden. Ga jij binnenkort een woning kopen? Dan is het goed om te weten wat deze keuring precies inhoudt en waarom het zo belangrijk is. 

Wat is nu een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige, of soms bouwtechnische, keuring laat je uitvoeren als je de staat van een woning wil ontdekken. Het is hierbij essentieel dat deze wordt uitgevoerd door een onafhankelijke, professionele partij die niks met de verkoop of koop te maken heeft. Tijdens de keuring wordt er gekeken of de woning bepaalde gebreken heeft of dat er eventueel iets hersteld moet worden. Tijdens de keuring zullen er geen muren of vloeren worden opengebroken. Als de inspecteur ontdekt dat er een mogelijk probleem is met dergelijke fundamenten, dan wordt dit meegenomen in het bouwkundig rapport. In zijn rapport vind je de conclusie van de inspecteur; foto’s van de woning, een kostenindicatie voor eventueel onderhoud en van mogelijke kosten voor de komende vijf jaar. Veel hypotheekverstrekkers willen dat directe kosten zo snel mogelijk worden uitgevoerd.

Meldplicht en onderzoeksplicht

Het is goed om te weten dat jij als koper een onderzoeksplicht hebt. Als jij tijdens een bezichtiging onraad ruikt, is het jouw taak om verder onderzoek te doen of hulp in te schakelen. De verkopende partij heeft daarentegen weer een meldplicht. Dat wil zeggen dat zij moeten laten weten of het huis gebreken heeft. Overduidelijke gebreken die de potentiële koper zelf ook kan zien hoeven niet genoemd te worden. Denk hierbij aan kapotte ruiten of overduidelijke schade. 

Gelukkig zijn er een aantal punten waar je zelf, als je gaat bezichtigen, op kan letten. Let op:

  • Lekkages 
  • Schilderwerk 
  • Kozijnen 
  • Tocht 
  • Cv-ketel

Bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde

Een voordeel van de bouwkundige keuring is dat je vooraf een indicatie hebt van kosten die je na de aankoop moet gaan maken. Op basis van deze informatie kan je een keuze maken om de koop wel of niet door te laten gaan. Wanneer je besluit om een bod uit te gaan brengen kan je de keuring als ontbindende voorwaarden meenemen. Gaan de verkopers akkoord met je bod? Je spreekt dan na het uitbrengen van je bod een bepaald bedrag af wat jij maximaal aan bijkomende kosten wil betalen. Blijkt na de keuring dat de kosten boven dit bedrag uitkomen? Dan kan je van de koop afzien. 

Heb jij jouw droomwoning nog niet gevonden? Schakel dan onze hulp in! Ons team heeft alles in huis om jouw optimaal te helpen.