huis bezichtigen

Dit wil jij weten voor je gaat bezichtigen

Ga jij een woning kopen in Maassluis of ergens anders in de buurt? Dan snappen wij maar al te goed dat dit best spannend kan zijn. Je bent immers stiekem al een beetje weg van de woning waardoor het soms lastig kan zijn om zonder die roze bril op bezichtiging te gaan. Wij houden je met onze 5 tips voor een bezichtiging met beide benen op de grond. Wel goed doorlezen he voor je op bezichtiging gaat!

Bezichtiging tip 1: Maak voor de bezichtiging een checklist

Tijdens je bezichtiging ben je vaak zo bezig met letterlijk het kijken naar de ruimte dat je alle belangrijke dingen die je vooraf wilde controleren waarschijnlijk gaat vergeten. Maak daarom vooraf alvast een lijstje met onderdelen die je niet mag vergeten. 

Bezichtiging tip 2: Bezichtig op het lichtste moment van de dag

Plan als het kan je bezichtiging midden op de dag. Bij daglicht krijg je een goede en eerlijke indruk van de woning. Hoe de woning er in het donker uitziet kan je namelijk zelf doormiddel van lampen goed beïnvloeden. Daarbij vallen bij kunstlicht gebreken als scheurtjes en schimmel veel minder op. 

Bezichtiging tip 3: Trek je eigen plan

Krijg je een rondleiding van de makelaar in Maassluis of omstreken? Zorg dan dat je ook even alleen een rondje door de woning kan lopen. Van zolder tot kruipruimte. Ga je meerdere huizen bekijken? Vergelijk deze dan op dezelfde punten. Zo wordt het een stuk makkelijker als je in de luxepositie komt waarbij je tussen woningen moet kiezen.

Bezichtiging tip 4: Maak foto’s en filmpjes tijdens de bezichtiging

Foto’s en video’s maken tijdens de bezichtiging zijn absoluut onmisbaar. Vraag wel vooraf toestemming aan de makelaar en/of de verkoper. Maar al is je geheugen nog zo goed, tijdens de bezichtiging zie je altijd dingen over het hoofd. Het is dan fijn als je na afloop je foto’s nog een keer kunt bekijken. Daarbij kan je bij het terugzien van de video’s ook even echt rustig nadenken wat je van de woning vindt.

Bezichtiging tip 5: Bekijk wat er in de toekomst mogelijk is met de ruimte

Let tijdens een bezichtiging niet op de meubels en de inrichting van de woning. Belangrijker is om een goede indruk te krijgen van de ruimte zelf. Bedenk hoe jij het zou inrichten en hoe het er dan uit zou komen te zien. Passen je meubels en spullen in de ruimte? Is de indeling van de woning goed? Wil je het zo laten of moet je verbouwen? Houd in dat geval rekening met kosten voor een verbouwing.

Bezichtiging tip 6: Controleer de staat van het schilderwerk en de kozijnen

Het is een onderdeel waar je vaak te laat achter komt. Maar bekijk de staat van de kozijnen en het schilderwerk. Bedenk je dat achterstallig onderhoud kosten met zich meebrengt. Tegenwoordig hebben de meeste woningen kunststof kozijnen maar vooral bij oudere woningen met houtwerk moet je hier goed naar kijken. Meer weten over de staat van de woning? Laat dan een bouwtechnische keuring uitvoeren.

Bezichtiging tip 7: Vergeet je onderzoeksplicht niet

Vraag tijdens de bezichtiging of het huis gebreken heeft en kijk zelf ook goed rond. Als koper heb je een onderzoeksplicht, de verkoper heeft een mededelingsplicht. Let bijvoorbeeld op tocht op zolder en vocht in de kruipruimte. Dit soort gebreken kunnen namelijk voor hoge kosten zorgen.